Aktuellt

Digitala affärer inspirerar och möjliggör

Seminarium 5 maj klockan 11.30-13.00 online

Hur kan din organisation lyckas med datadriven affärsutveckling? 

Informations- och kommunikationsteknik (IKT) har bidragit till ökad produktivitet och effektivitet hos tjänsteföretag som öppnar nya marknader och främjar ny typ av tjänster. Business Analytics och relaterade tillvägagångssätt som Self-Service Analytics (SSA) har påverkat många aspekter av organisationerna, inklusive användarnas förmåga att svara på sina egna frågor, beslut och insikter bakom data, effektivitet som gör det möjligt för företag att få en konkurrensfördel, IT- och analytikerteam fokuserar på mer hög nivå prioriteringar.

Under seminariet träffar du Imad Bani Hani och Arianit Kurti, du lär dig mer om SSA, hur din organisation kan engagera sig tillsammans med forskare och mycket mer. Varmt välkommen!

ANMÄLAN senast 3 maj. Seminariet hålls på engelska. 

Linnaeus UniversityDigitri och projektet Innovationslänken som är ett samarbete mellan Videum AB / Videum Science Park (Växjö)Campus Ljungby och LNU med finansiering från Region Kronoberg och Tillvaxtverket står bakom eventet.

Anmälan och läs mer

Digibrunch 26 maj klockan 12.00-13.00 online

Föreläsare Viktor Hedberg Security Architect, Atea Sverige

I spåret av de globala händelser som inträffat under 2020 har cyberangreppen ökat markant. Angreppen blir mer och mer sofistikerade, ofta med inslag av nya eller pågående händelser i omvärlden.Tidigare har man talat om ”the war for prevention”, alltså att man ska försöka förhindra intrång. Detta är något som de flesta säkerhetsexperter är rörande överens om att detta kriget är förlorat. Nu ligger snarast fokus på att utgå ifrån att vi ständigt är under attack och vi behöver ha verktygen för att kunna hitta, identifiera och om nödvändigt, stänga ute eventuella intrång.

Under Digibrunchen kommer vi att beröra
• de vanligast förekommande attackerna
• hur vi kan höja säkerhetsmedvetenheten

Viktor Hedberg har lång erfarenhet inom området och utöver föreläsningar som denna jobbar han med att säkra kunders miljöer och utreda incidenter som har inträffat.

ANMÄLAN senast 24 maj
ARRANGÖRER Föreningen Digitri, Videum Science Park och Almi Företagspartner 

Anmälan

Digibrunch 22 mars klockan 12.00-13.00 online

Föreläsare Tobias Wagenknecht – Head od Data & Analytics, Aftonbladet Hierta AB

 

The false truth about everybody being data-driven

Everybody is stressing out, they all feel the urgency to become data-driven. Established businesses disappear and unicorns disrupt the market and question well established work-flows. There is a hysteria about the need to change and to do it all at once over each and every business area. This presentation is supposed to put things into perspective. Tobias will speak about mistakes and how the general perception of everybody else succeeding tricks us into feeling bad. In the end you will realise that you are not alone and that changes take time – no matter how fast paced we have become.

Tobias Wagenknecht, Head of Data & Analytics, Aftonbladet Hierta AB
Born in Germany, raised in Spain, migrated to Sweden in 2011 – a European data-nerd, who loves the beauty of numbers and charts as much as the satisfaction of  being able to come up with an actionable decision instead of just another report. Spent half of his life within travel & hospitality and learned a lot about the eternal struggle of making a conservative industry more data-driven. A story about many failures, learnings and iterations.

ANMÄLAN senast 18 mars
ARRANGÖRER Föreningen Digitri, Videum Science Park och Almi Företagspartner 

Föreläsningen hålls på engelska – English spoken digital meeting.

Anmälan

Digitala veckan startade med veckans första Digibrunch

Föreläsare Petra Laewen – Women Ahead

 

Så attraherar vi fler kvinnor till IT-branschen

“IT- och telekombranschen har länge varit underrepresenterade vad gäller kvinnor, både i stort och på ledande positioner.”

Vi vet att inom it och tekniksektorn så “ropas” det efter kompetenta och duktiga medarbetare, vilket är en stor utmaning för branschen. Vi vet också att det finns tjejer och kvinnor som har ett stort intresse och kunskaper inom teknik, men som av olika anledningar inte söker sig till it-branschen. Varför är det så?

Petra Laewen, CEO och grundare Women Ahead, rekryteringsbyrå med fokus på kvinnor inom IT, teknik och telekom gav oss insikter, fakta och handfasta råd hur företagen bör tänka och agera. Jämställdhetsarbetet börjar från toppen.

Digitala veckan startade upp med en välbesökt Digibrunch i onlineform där många frågor från åhörarna besvarades av Petra.

Möt vår medlem 

Stretch Addera

 

Vi tror på människans förmåga att skapa en bättre värld

Stretch Addera är en Atlassian partner på högsta nivå (Enterprise Platinum Partner). Vi hjälper organisationer att hitta glädje och effektivitet i teamarbete  med hjälp av Atlassians verktyg.

Atlassians slogan beskriver vad vi arbetar med:

“Tools for teams, from startup to enterprise: Atlassian provides tools to help every team unleash their full potential”

Vi levererar lösningar och tjänster inom hela den skandinaviska marknaden:

– Expertkonsulting inom Atlassians verktygssvit (t.ex Jira Software, Jira Service Desk, Confluence och Bitbucket).

– Serviceavtal för trygg förvaltning av våra kunders Atlassian system

– Återförsäljare av Atlassian licenser

– Utveckling av appar (add-ons) till Atlassians produkter.

Vi ingår i Stretch-koncernen tillsammans med 10 andra Stretch-bolag. Stretch Addera har c:a 30 anställda, varav tre i Växjö, där vi gärna vill växa ytterligare!

“All verklig förändring sker i grupp”

Peter Friberg hälsar välkommen till Stretch Group!

Stretch Addera

 

Höstsäsongens första Digibrunch

Samverkan och samarbete

Johan Hellström Cargotec Sweden AB/Kalmar Innovation center öppnade höstens första Digibrunch som kunde följas på plats på Videum Science Park i Växjö eller online. 

Johan berättade om hur tekniken gör det möjligt att följa och möta truckars aktivitet och att det ger unika möjligheter till fortsatt utveckling av nya lösningar som ger kunden en  bättre vardag. 

Med insikt och förmåga har Cargotec framgångsrikt förenat: 

 • Ny teknik
 • Nya affärsmodeller
 • Arbetssätt 
 • Samarbete

Johan sammanfattade sina och verksamhetens erfarenheter i vad som är viktigt att ha med sig i en sådan utveckling- och förändringsresa som Cargotec är inne i: “För att digitalisering ska lyckas kan man inte hålla digitaliseringsgruppen i ett hörn av verksamheten, utan alla delarna av verksamheten behöver involveras, samverkan och samarbete är nyckeln till framgång. 

Möt vår medlem 

Kvadrat AB

 

Egen men inte ensam

Kvadrat AB är ett konsulthus inom IT, systemutveckling, verksamhetsutveckling/management som har funnits i 40 år och finns numera i tio städer i Sverige.

Jan Cserpes, affärsområdeschef i Växjö, berättar att Kvadrat har inga egna konsulter, utan de har ca: 500 anslutna seniora konsulter som enbart tar uppdrag genom Kvadrat.

Kvadrat stöttar sina konsulter med de affärsmässiga delarna:

 • ramavtal mot kunder och myndigheter
 • en säljorganisation som säljer in konsulter och uppdrag
 • backoffice funktion som sköter fakturering, administration och affärsdialog med kunderna
 • kompetensutveckling och eget “universitet”
 • försäkringar

Konsulterna stöttas även med en social plattform genom gemensamma after work (fysiska och numera digitala), gemensamma resor, digitala sociala plattformar, lunchmöten och fredagsfika.

Visioner och framtid

Kvadrat öppnade sitt kontor i Växjö hösten 2019 med ambition att etablera sig i regionen och bli ett attraktivt alternativ för seniora konsulter som idag är egna och som vill komma in i ett sammanhang.  Samt att erbjuda tillhörighet till de seniora konsulterna som vill prova att stå på egna ben och bli egenföretagare (och ansluten till Kvadrat).

Kvadrats vision:  Kvadrats konsulter är Sveriges lyckligaste konsulter! Egen men inte ensam.

Jan hälsar välkommen till Kvadrat!

Kvadrat AB

 

Stora IT-kompetenspriset

Stort Grattis till Visma! Årets vinnare av Stora IT-kompetenspriset.

Ni stimulerar inte bara era medarbetare utan medvetet och aktivt arbetar för att våra barn och ungdomar ska få upp ögonen och intressera sig för vad teknik och it är. Våra barn och ungdomar är våra framtida medarbetare. 

Det var en utmaning att sitta med i juryn då samtliga nominerade gör ett fantastiskt jobb när det gäller samverkan och intern kompetensutveckling. 

Alla presenterade ett framåttänk och strategisk målsättning. Avgörandet blev till Vismas fördel genom deras långsiktiga arbete med unga. Inte bara i ordinarie utbildning från grundskola till universitet utan även på fritiden.

I år är det första gången ett företag vinner för andra gången.

– Att få det här priset för andra gången är jätteroligt! Det är ett kvitto på att vår strävan efter att vara en arbetsplats i världsklass har effekt. Vi jobbar stenhårt med att vara en attraktiv arbetsgivare för framtidens medarbetare, inte minst genom samverkan lokalt och kompetensutveckling bland medarbetarna, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

Syftet med Stora IT-kompetenspriset är att utse en arbetsgivare som dels arbetat strategiskt och engagerat med kompetensutveckling av egen personal, samverkat med IT-relaterade utbildningar för att säkra framtida kompetensförsörjning. Bakom priset står institutionen för datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet.

Grattis!

Visma

Läs mer om Stora IT-kompetenspriset LNU

 

Möt vår medlem 

Zenta

Vi ser möjligheter trots de svårigheter som just nu råder i världen och vill inspirera företag inom alla branscher att använda denna tid till att skapa möjligheter.

Zenta ser sig  själva som digitaliseringsvisionärer. “Vår passion är att accelerera världens digitalisering genom att skapa nästa generations digitala verktyg som förenklar och förbättrar människors livskvalitet”, säger Bennie, företagets grundare. Han berättar vidare att deras unikhet inom digitalisering ligger i deras enorma handlingskraft, nyfikenhet och orädda arbetssätt.

Visioner och framtid

Vi ser möjligheter trots de svårigheter som just nu råder i världen och vill inspirera företag inom alla branscher att använda den här tiden till att skapa möjligheter. Det är nu en digitaliseringsplan hade hjälpt många verksamheter vidare. Att våga satsa istället för att gömma. Utveckla och se över verksamheten. Besvara frågorna: Hur hade ni velat att verksamheten hade sett ut och varit rustade i denna tid om ni hade kunnat vara redo? Vad hade varit annorlunda? Uppmaningen är: Skapa det, nu!

Det är utmanade frågor som Bennie och Aida, företagets kommunikatör ställer.

Som innovatörer och en digitaliseringsbyrå med fokus på nästa generations digitala verktyg har de varit redo för krisen som utspelar sig nu. Deras verksamhet har jobbat vidare i samma tempo, levererat samma mängd produktivitet och haft samma äventyr på avstånd. Deras anställda har jobbat hemifrån i flera månader på samma sätt som de har gjort på kontoret. Även om de saknar varandra så ses de varje dag i alla de kanaler och tekniker som de skapat möjligheter för tidigare.

“Vi står stadigt, expanderar i en kris och vill hjälpa fler se möjligheterna för framtiden.”

Välkomna till Zenta – Curious Heart, Digital Mind.

Zenta

 

 

 

 

Möt 

Oskarshamns kommun

Oskarshamn är nog mest känd som en industristad med ett starkt näringsliv. Stora arbetsgivare och många små- och medelstora företag trivs sida vid sida.

Näringslivschefen Johanna Wihl berättar att Oskarshamn arbetar för att bredda sitt näringsliv ytterligare och gärna vill locka till sig ännu fler företag som vill bedriva verksamhet i en stad som erbjuder ett ”företagsklimat att växa i”.

Marknad, människa och covid-19

Oskarshamn har ett starkt fokus på tillväxt och är i en expansiv fas i sin utveckling. På grund av den rådande pandemin har tillväxtarbetet stannat av något. Stora insatser för att stötta näringslivet görs lokalt, vid sidan av nationella och regionala insatser. Samtidigt sker ett aktivt utvecklingsarbete för att erbjuda företagen i näringslivet möjligheter till omställning, utveckling och tillväxt för tiden efter pandemin.

Mycket av planerade insatser innehåller en ökad förståelse för, användning och tillämpning av metoder och verktyg som främjar företags digitalisering och automatisering. Många verksamheter som finns i dag riskerar att slås ut om de inte utvecklar sig. Här finns utrymme för nya samarbeten och tekniker. Som kommun har vi ett ansvar att hjälpa till och ge företag i vår närhet stöd i sina utmaningar och tillhandahålla möjligheter att utvecklas.

Samarbete berikar

Johanna Wihl berättar vidare att samarbetsviljan är starkare än någonsin och att krisen gör att alla är ännu mer benägna att hjälpa varandra. Det är en förmåga och lärdom som vi hoppas och tror kommer att hålla i sig och gynna oss alla. Exempel på en lärdom som många redan nu reflekterar över är hur snabbt digitala mötesformer faktiskt har anammats. Det är ganska svårt att få människor att ändra beteenden, men när det krävs så går det faktiskt. Det i sig ger hopp om förändringsförmåga.

Johanna Wihl, Näringslivschef Näringslivsenheten, Oskarshamns kommun

Om Johanna:

Johanna Wihl är styrelseledamot i Digitri sedan våren 2020.

Till vardags arbetar hon arbetar som näringslivschef på Oskarshamns kommun. Hon har arbetat med IT och digitalisering under tio år i IT-branschen och då med fokus på användaren och under sina åtta år på Kalmar Science Park startade hon upp Sveriges första e-handelskluster.  Johanna är förändringsledare med ett starkt intresse för innovation och har också arbetat med det på nationell, regional och lokal nivå på olika sätt.

Oskarshamns kommun

 

 

 

 

Möt vår medlem 

LeoVegas

Produkt och teknikfokus

En stor del av framgången för LeoVegas berättar Andreas Freij, Team manager för kontoret i Växjö, är det extrema produkt- och teknikfokus samt den effektiva och datadrivna marknadsföringen.

Teknikutvecklingen sker i Sverige (Stockholm, Växjö och Västerås) medan den operativa verksamheten är baserad på Malta. LeoVegas erbjuder spel på Casino, Live casino och Sport samt opererar två globala och skalbara varumärken – LeoVegas och Royal Panda samt flertalet, lokala varumärket i Storbritannien. Bolagets aktie är listad på Nasdaq Stockholm. 

Marknad, människa och Covid-19

Aktuellt just nu, med tanke på covid-19 och de diskussioner som pågår kring stärkt konsumentskydd, lanserar LeoVegas en kampanj för att öka kunskapen om spelbranschen. En kampanj som bemöter spekulation och okunskap med transparens och fakta. Självklart har även LeoVegas drabbats av den pandemi som sveper över världen. Sportsbetting har uppenbart fått sig en rejäl törn, men på den ljusa sidan har fler, som tidigare spelat landbaserat nu upptäckt möjligheterna att spela online, vilket balanserar siffrorna något.

De flesta av våra anställda arbetar i dagsläget hemifrån, vilket fungerar otroligt bra, mycket tack vare att vi som ett globalt bolag redan hade rätt verktyg och en väl fungerande infrastruktur på plats.  

Efter covid-19, när världen återgår till någon form av normalläge kommer vi att stå bättre rustade för alternativa sätt att arbeta, samarbeta och kommunicera med en högre social närhet över digitala medier än någonsin tidigare.

Stay safe!

Andreas Freij, Team manager Växjö 

 

 

Möt vår medlem 

Rebendo är Performance Management

Om marknad, människa och Covid-19

“Som bolag är vi lyckligt lottade” berättar Michel Kling, VD. Den sociala distanseringen påverkar oss, likt hela samhället. Vår nyförsäljning visar tecken på viss nedgång. Vi har dock stor nytta av våra väl beprövade rutiner och processer. Dessa tillsammans med våra erfarenheter och tips kommer vi att dela med oss av i den tid som nu råder. Vi kommer via en Webbinar-serie med start i slutet av maj, visa olika lösningar på utmaningar som företag, kommuner och offentlig sektor står inför i sina digitaliseringsprojekt. Vi inleder serien med rubriken “Hur åtgärdas fel du inte visste fanns?”

Bakgrund

Rebendo AB grundades 2001, och är idag ledande svensk leverantör och rådgivare inom IT-segmentet Performance Management. Bolaget erbjuder en komplett portfölj av tjänster, produkter och kompetens. Genom skräddarsydda och detaljrika dashboards, visualiserar, monitorerar, analyserar och optimerar de för maximal prestanda och värde i kundens IT-infrastruktur, applikationer och kommunikation, inkl. IP-telefoni.

För Rebendos kunder är IT-stöd och kommunikation nyckelkomponenter i kärnverksamheten och avgörande för organisationens lönsamhet och effektivitet. Kunderna finns främst på den svenska och norska marknaden där partnerskap och proaktivitet är ledord i samarbetet.

Marknad, människa och Covid-19

Michael berättar att de kan utföra de flesta arbetsuppgifterna på distans. Samarbetet med befintliga kunder löper på fortsatt mycket väl. De som vill säkerställa sin position som ledande aktör inom respektive sektor inser tydligt vidden av möjligheter och risker med digitaliseringen.

Michael menar att investeringar för framtiden kräver att den egna kontrollen och överblicken av IT-stödet som tjänar verksamheten måste öka ytterligare. Framåtriktade verksamheter önskar bl.a. en övergång till ett proaktivt agerande i leveransen av IT-stöd. Detta ökar behovet av stödsystem för visualisering och proaktiva varningar som assisterar både intern drift och externa leverantörer. Behovet av verifikation att levererade projekt och externa leveranser ökar samtidigt för att säkerställa maximalt värde i varje investering.

Framtiden är oviss för oss alla. Klart är att när krisen passerat och vi återgår till det normala, kommer vi att mötas av ett ”nytt normala”. Kraven på effektivitet genom digitalisering kommer att vara högre och tillgängliga resurser kommer i många fall vara reducerade.

Michael berättar att vi på Rebendo ser framtiden med tillförsikt. Vi står väl rustade med beprövad teknik och nyutvecklade lösningar. Vi är redo att ta utmaningen från nya kunder som söker – Högre värde från IT-stödet till lägre kostnad.

Känner du att du inte har full överblick och misstänker flaskhalsar i den egna eller i externa system? Hör gärna av dig till Michael.

Michael Kling, VD mk@rebendo.se

Rebendos kunder har verktyg att:

 • visualisera, analysera och optimera samtliga end-to-end transaktioner, dvs. transport och resultat, hela vägen från användarens tangentbord till svaret på användarens skärm.
 • tillhandahålla sin affärsdrivande verksamhet en systemtillgänglighet nära 100 procent
 • höja den egna beställarkompetensen genom unik systeminsikt och överblick
 • verifiera och styra pågående och genomförda IT-projekt med baseline före-under-efter
 • ställa höga och relevanta krav vid uppföljning av leverantörernas leveranser
 • gå från ett reaktivt arbetssätt till ett proaktivt
 • visualisera, förklara och tydliggöra förändring och investeringsbehov

Några kunder

Bankgirot, Stockholms Stad (bolag/förvaltningar), Länsförsäkringar, Folksam, Stockholms Läns Sjukhusområde (SLSO), Helsemit (landsting i Norge) m.fl.

Rebendo – Performance Management

212 arbetsgivare inom IT och Telekomföretag ger en vägledande svarsbild gällande kompetensinsatser under rådande epidemi

Arbetsgivare önskar kompetensutveckling inom projektledning, verksamhets-/processutveckling, teknisk försäljning och agil coachning. Svaren återspeglar läget före Corona och gäller kanske inte fullt ut när vi har kommit igenom epidemien, men svarsbilden kan ge en vägledande svarsbild och fungera som ett underlag till verkställande ledning över vilka kompetensinsatser som kan erbjudas under rådande omständigheter.

Innan utbrottet av Corona (convid-19) sände IT&Telekomföretagen ut en enkät om behovet av IT-, telekom- och annan digital kompetens. 212 respondenter svarade och tanken var att resultatet skulle presenteras i en rapport nu i maj 2020. Corona kom emellan och rapporten har blivit framskjuten till hösten och eventuellt kommer en uppföljande enkät skickas ut. IT&Telekonföretagen har dock valt att redan nu presentera enkätresultatet i diagramform.

Syftet med kartläggningen ska resultera i en rapport hösten 2020 som i likhet med 2017 års rapport ska vara underlag för alla de parter inom utbildning och matchning som på olika sätt bidrar med kompetens till IT- och telekomsektorn och andra digitala verksamheter.

Sammanfattning enkätsvar

Enkätsvaren visar att programmering back- och frontend är de kompetenser som är mest efterfrågade men Data Science och DevOs har en stark tillväxt. En ny fråga som har ställts rörande re- och upskilling visar att arbetsgivare gärna ser kompetensutveckling inom projektledning, verksamhets-/processutveckling, teknisk försäljning och agil coachning.

IT&Telekomföretagen har genomfört en enkätundersökning om kompetensbehovet inom IT och annan form av digitalisering, som ett led i att ta fram en ny version av rapporten IT-kompetensbristen från 2017. Rapporten var planerad att presenteras i maj 2020 men har på grund av Coronakrisen blivit framskjuten till hösten. I detta dokument presenteras dock enkätresultatet i diagramform.

Enkäten har besvarats av 212 respondenter i huvudsak verksamma inom IT- och telekomleverans. Utan att göra anspråk på att vara statistiskt säkerställt indikerar enkätresultatet följande:

 • Krav på snabb och flexibel leverans av IT-tjänster och system är liksom 2017 den viktigaste, kompetenspåverkande drivkraften.
 • Kompetens inom back-end-programmering efterfrågas mest i absoluta tal.
 • Kompetens inom data science har den starkaste tillväxten i efterfrågan. Även DevOps växer kraftigt i efterfrågan.
 • Re-/upskilling som alternativ källa till kompetens jämfört med att rekrytera ”färdig” kompetens är mest relevant för kompetenser inom verksamhets-/processutveckling, projektledning, teknisk försäljning och agil coachning.

Resultat från kompetensenkät IT&Telekomföretagen 2020

Källa: IT&Telekomföretagen 2020-04-14, Fredrik von Essen

 

Nyfiken på: Andreas Freij, ny ordförande i Digitri

Vem är Andreas Freij? Vem man är, kan vara den mest komplexa av till synes enkla frågor att besvara. Men utan att bli för filosofiska kan jag berätta att jag är uppväxt och bosatt i Växjö med ett egenbyggt sommarhus på Öland. Stolt familjefar och hundägare. I grunden utbildad systemadministratör med stort fokus på gränssnittsutveckling, men har även en magisterexamen i beteendevetenskap där den digitala världen möter människan. IT och dess möjligheter har varit som en röd tråd genom livet, en tråd som startade någonstans i mitten på 80-talet i och med bekantskapen av den numera kultförklarade datorn, Commodore 64.

Var hittar vi dig till vardags? Till vardags arbetar jag på GameTech-bolaget LeoVegas Group AB i Växjö, inom den delen av utvecklingsbolaget som arbetar med betalningslösningar.

Berätta vad som motiverar dig? Framåtrörelse, innovation och nyskapande. Att se pusselbitar falla på plats längst vägen mot uppsatta mål är mycket motiverande.

Vad gjorde att du tackade ja till ordföranderollen i Digitri?  Jag ser att digitaliseringen är en nödvändighet för alla bolag som vill överleva i ett allt mer digitaliserat landskap. Omställningen kräver en ökad digital kompetens i allmänhet, utbildad arbetskraft i synnerhet, kontinuerlig vidareutbildning, stärkt ledarskap och nya förhållningssätt till allt från affärsmodeller till invanda traditionella strukturer. Detta är en utveckling som intresserar mig både yrkesmässigt och privat.

Digitri är ett nätverk som genom att sammanföra aktörer verkar för att inspirera till digitalisering, innovation och digital transformation. Som vill förstärka sydöstra Sveriges attraktionskraft för nyetablering av bolag. Attrahera kompetens att flytta till regionen och samtidigt bibehålla den kompetens som verkar inom upptagningsområdet idag. Att få möjligheten att bidra till detta känns både viktigt och väldigt intressant.

Som ny ordförande – vilken målsättning har du för år 2020? Min målsättning framåt är att öka nätverkets synlighet, att förtydliga värdet av ett medlemskap. Arbeta vidare med de fantastiska medlemsaktiviteter vi har idag och se över möjligheten att utöka med ytterligare aktiviteter.

Vad kan medlemsföretagen förvänta sig? Just nu råder en väldigt speciell situation i världen, en situation som med stor sannolikhet kommer att påverka några av de aktiviteter som föreningen har för avsikt att ordna under året. Vi kommer att försöka anpassa oss och hitta lösningar som ändå kan ge gemenskap och värde för er som medlemmar. Vi kommer även arbeta långsiktigt framåt för att vässa medlemsvärdet ytterligare.   

Vad vill du skicka vidare och vilken önskan har du till företagare och organisationer i sydöstra Sverige? Det sägs ofta att vi verkar i en av Sveriges ledande Tech-hubbar. Tillsammans måste vi arbeta för att befästa detta, att ingjuta legitimitet i påståendet, så att det kan hållas för sanning också i framtiden. Så att kompetens och bolag vill leva och verka i vår del av Sverige. 

Tillsammans kan vi borga för en ljus digital framtid!

Är du som företag eller förening intresserad av att gå med i nätverket kontakta oss. Har du tankar eller förslag på aktiviteter, event eller föreläsare så vänligen hör av dig. 

Digibrunch 27 februari • Växjö 

Den digitala revolutionen – Pär Ström Atomer och bitar

Vi har bara sett slutet på början

Heter morgondagens försäkringsbolag Apple, Google eller kanske Facebook? Vad innebär 5G och vad ger den för möjligheter? Hur kan vi göra våra städer smartare och vilka möjligheter finns med kvantdatorer? 

Årets första Digibrunch blev snabbt fullbokad, då många ville ta del av Pärs insikter och stora kunskaper inom den digitala revolutionen. IT-utvecklingens spännande tillämpningar och konsekvenser.

”Jag tror det finns en marknad i världen för kanske fem datorer”, sa IBM:s VD Thomas Watson år 1943. Idag tänker vi kanske att digitaliseringen i stort sett är färdig och bara behöver finputsas lite – men i så fall gör vi samma misstag som Watson. Det handlar dock i allt mindre utsträckning om datorer i traditionell bemärkelse, utan om digital ”intelligens” inbyggd i andra saker, inklusive oss själva.”You ain’t seen noting yet!”

 

ARRANGÖRER Digitri i samarbete med Videum Science Park och Almi

 

Tidigare event och aktiviteter

12-13 november 2019

Digitala veckans konferensdagar i Växjö och Kalmar

Hur anpassar vi vår organisation och verksamhet så att den blir konkurrenskraftig i en digitaliserad värld? Huvudtalarna Anna Gullstrand och Tobias Ahlin gav oss flera insikter i att vi måste utmana oss själva i att tänka nya tankar och tillåta oss vara bekväma i att ur de dåliga idéerna kommer de goda idéerna. Att stimulera och bygga i ödmjukhet i våra processer.

Föreläsare och utställare delade frikostigt med sig av sina erfarenheter och produkter som stödjer oss i vår vardag på jobbet. Fredrik Bladås, Artibus pro, ett byggföretag som utför allt från byggservice till alla typer av bygg-entreprenader, inledde med: “Vi är inte speciellt bra på IT, men spika kan vi ju”. Med denna yrkesskicklighet och insikter insåg Fredrik att han behövde IT-stöd för att kunna uppfylla de kvalitetskrav och miljökrav som finns. Men framförallt att hålla sina uppdrags tidsplanering.

På konferensdagarna knöts nya kontakter och många nya insikter och idéer väcktes. En “Lyckad digitalisering sker när olika kompetensområden möts.”

 

 

19 september 2019

Växjö kommuns nya näringslivsprogram

Samarbeten skapar framgång och tillväxt. Digitri deltog tillsammans med andra verksamhetsledare och samordnare i utvecklingsarbetet med att ta fram ett nytt näringslivsprogram för att stärka näringslivet.

Vi är glada över att få vara en del i denna utveckling.

“Great things in business are never done by one person, they’re done by a team of people”. Steve Jobs

10 september 2019

Gemensam aktivitet – Digibrunch

Vi gästades av Oskar Viklund från Combitech som pratade och visade oss in i möjligheterna till additiv tillverkning, 3D-printing för företag.

Ett ämnesområde som engagerade publiken som ställde många intressanta frågor till Oskar. Frågor som berörde design, materialval, kostnader och värdet av flexibiltet.

Oskar gav oss tre värdefulla tips:

♦ Tillgänglighet – förena ingenjör och design

♦ Strategi – börja enkelt

♦ Nätverk – kompetensbehovet växer snabbare än utbudet

Slutsats: VI BEHÖVER SAMARBETA!

4 september 2019

Frukostföreläsning med Softhouse consulting

Vi inspirerades och fick med oss flera insikter av Johan Lindblom, VD i  hur man medverkar till sina kunder och medarbetares framgångar. “Marknaden rör sig blixtsnabb och även stora aktörer slås ut. Vi behöver anpassa oss till nya spelregler. AI och ML ställer nya krav på våra verksamheter.”

Framgång

♥ Lyssna

♥ Anpassa

♥ Respektera individen

♥ Var lyhörd för kreativa lösningar

Do – Learn – Adapt

7 maj 2019

Gemensam aktivitet – Digibrunch

“The futurue is now” – förmedlade Eva Kindlundh Warpin Media på dagens Digibrunch som ordnas av Digitri i samarbete med  Videum Science Park och Almi.

Den nya tekniken sägs vara den största revolutionen i människans historia. Bedömning görs att 65% av våra ungdomar kommer att ha nya arbetsuppgifter som inte finns idag.  Eva gav flera exempel på hur tekniken skapar affärsnytta i våra verksamheter och att vissa branscher har kommit lite längre fram än andra. Här finner vi 3D arkitektur, hälsa & sjukvård, reseindustrin, utbilding, HR och PR & marknadsföring. Eva gjorde oss också uppmärksamma på att Sverige som land  ligger efter andra länder i att dra nytta av dessa tekniker i våra verksamheter.

23 april 2019

Medlemstips

“Robotar är till för människor och inte tvärt om” – Gunnar Bolmsjö,  professor i maskinteknik med inriktning mot industriella produktionssystem.

På dagens forskarlunch förklarade Gunnar, vars forskning fokuseras på den senaste robottekniken för hälsa och industri, att om vi gör det vi är bäst på och mår bra av så kan vi lämna över svåra, enformiga och farliga delar till robotarna.  

Läs mer på : Videum Smarta robotar är framtiden Foto: Videum Science Park – Växjö. 

26 mars 2019

Medlemstips

Grattis! Årets vinnare av Stora IT-kompetenspriset är företagen Infomaker Scandinavia AB från Kalmar och IST Group AB från Växjö.

I år hade juryn svårigheter att utse en vinnare. Efter att de hade gjort sin bedömning gick det inte att skilja Infomaker Scandinavia AB och IST Group AB från varandra. Därför kammade de båda hem Stora IT-kompetenspriset 2019. Priset delades ut i Växjö där Mathilda Wirenstrand från IST mottog priset på plats, medan Nina Månsson och Patrik Granlöv från Infomaker deltog i prisutdelningen via länk och mottog sitt diplom på plats i Kalmar. Varmt grattis! Läs mer: LNU – Stora IT-kompetenspriset 2019

26 mars 2019

Medlemstips

MÖTESPLATS FRAMTIDEN är forumet för dig som är intresserad av att bidra till givande möten mellan utbildning och entreprenörskap. Under 2019 planeras fyra tillfällen med fyra olika teman. Alla i syfte att skapa synergier för regionens bästa. MÖTESPLATS FRAMTIDEN är ett samarbete mellan Videum Science Park och Linnéakademien Forskningsstiftelsen. 

12 mars 2019

Medlemstips

Dagens frukostseminarium i Videum Science Park handlade om praktisk användning av Machine Learning och Artificial Intelligence. Ett ämne som lockade över 100 personer och gav ett härligt frukostmingel med stora möjligheter att knyta nya kontakter. Föreläsare var Erik Wilderoth, Data Scientist och konceptansvarig för Machine Learning på Pdb=Orango. 

 

28 februari 2019

Gemensam aktivitet – Digibrunch

Almi, Videum Science Park och Digitri bjöd in till årets första Digibrunch med temat 5G. Dagens föreläsare Bo-Lennart Jonasson, seniorrådgivare på ÅF, gav 80-talet åhörare en insikt i ökade möjligheter och fördelar med 5G  vid hantering och anpassning av större datamängder. Anpassning av produktion, underhåll och större flexibilitet medför stora kostnadsbesparingar för företag. Bo-Lennart gav ett exempel, att en fabrik i Nanjing hade ett fastlagt schema för underhåll av sina skruvdragare. Genom att placera en sensor på varje skruvdragare fick man en direkt status över vilka som behövde service. Genom denna åtgärd halverade man sitt underhåll eftersom man kunde koncentrera sig på att utföra underhåll på de verktyg som verkligen användes och de som inte var i behov av underhåll. På bilden ser vi Bo-Lennart Jonasson till höger, tillsammans med Jimmy Estenberg Strålsäkerhetsmyndigheten och Linus Trulsson Ionit AB. 

 

13 februari 2019

Medlemstips

”Miljonfest på HRM”

En milstolpe i HRMs historia firades i veckan med kunder, partners och medarbetare. Mer än 1 000 000 löner skapades genom HRM systemet sammanlagt under 2018. Lite drygt 100 personer fanns på plats och delade glädjen med oss i våra fina lokaler. // Christian Myhrberg – VD

HRM Software

5 februari 2019 

Medlemstips

Almi bjöd in till inspirerande besök hos Södra för att lyssna till deras digitaliseringsresa. Hur digitaliserar man en koncern där råvaran tar 70 år att bli redo?  Almi Företagspartner Kronoberg

Bild – FB Almi. Se länk

 

11 december 2018

Medlemstips

Tillväxt genom digitalisering – Utmaning eller möjlighet?

Företagskväll hos Zenta där Bennie Forss – VD, och Aida Begovic – Kommunikationschef, gav oss insikt i hur varje företag kan och bör dra nytta av digitaliseringen oavsett vilken bransch vi tillhör. Att vända digitaliseringens utmaningar till fördelar. Representanter från näringslivet i regionen fick ta del av några av Zentas uppmärksammade uppdrag. Ett gott exempel är deras arbete med WST Vattenskärning i Vislanda. Zenta – Curios heart – Digital mind