2016-12-20

Welf Löwe, professor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet.

Welf Löwe, professor i datavetenskap.

”Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences & Applications blir universitetets sjätte spetsforskningsområde.” Det skriver Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Som forskningsledare för centrat återfinns IEC:s forskningsledare, professor Welf Löwe.

DISA (Data Intensive Sciences & Applications) kommer att ha en tyngdpunkt inom datavetenskap, men kommer även att ha ett mångvetenskapligt perspektiv på Big Data och samarbeta med forskare på olika fakulteter på Linnéuniversitetet.

Skapar nya möjligheter för regionens IT-företag

Lars Hornborg, projektledare för IEC.

Lars Hornborg, projektledare för IEC.

– Ur IEC:s perspektiv är detta fantastiskt roligt. Att universitet får internationell status som ett kompetenscentrum inom Big Data, med kopplingar till Internet of Things, e-hälsa, Industri 4.0, cognitive computing och andra viktiga digitala utvecklingsområden, är viktigt för regionens fortsatta utveckling som en av Sveriges starkaste IT-regioner. Inte minst skapar det nya möjligheter för regionens IT-företag, inklusive potential för fler företag och ytterligare IT-jobb i regionen, kommenterar Lars Hornborg, projektledare på IEC.

En resurs för näringslivet inom forskning och innovation

DISA är dessutom en viktig hörnsten i det framtida IT-forskningsinstitut som är en del i IEC:s uppdrag, ett institut som blir en resurs för näringslivet inom forskning och innovation.

Detta skapar en enorm styrka och ger såväl företag som offentlig sektor möjlighet att få hjälp av forskningen att skapa nya, innovativa lösningar.

Läs mer: Nytt spetsforskningscenter vid Linnéuniversitetet